Terassi lehtikuusesta vai painekyllästetystä kestopuusta?

Terassin suunnittelussa ja hankkimisessa yksi oleellisimmista kysymyksistä terassin koon ohella on käytettävä kansilauta, jolla terassi pinnoitetaan. Kansilauta on terassin näkyvin osa ja luonnollisesti myös osa joka on eniten sääolosuhteiden ja kulutuksen kohteena. Valinta eri materiaalien väliltä ei ole aina helppo, koska yhtä ainoaa ”oikeaa” vastausta tai parasta vaihtoehtoa ei ole olemassa, on vain erilaisia materiaaleja, joilla on erilaisia ominaisuuksia. Tässä artikkelissa kerromme sekä painekyllästetyn kestopuun että lehtikuusen ominaisuuksista. Sinun tehtäväksesi jää päättää, mikä kansilauta sopii juuri sinun terassillesi parhaiten.

 

terassi kestopuu

Terassi kestopuusta – suosituin vaihtoehto

 

Kestopuu eli painekyllästetty puu on yleisin terassin kansilaudoituksessa käytetty materiaali. Kestopuu on määrätyt laatuvaatimukset täyttävää painekyllästettyä puuta, jolle on myönnetty tavaramerkki. Kestopuu- tavaramerkki takaa että kyllästäminen on tapahtunut käyttäen vain Tukesin hyväksymiä aineita ja että kyllästystoiminta on laadunvalvonnan alaista.

Nykyisin käytetyt kyllästeaineet ovat turvallisia ja tehokkaita. Kestopuussa käytettävät kyllästysaineet ovat vesipohjaisia kuparikyllästeitä tai muita Suomen ympäristökeskuksen hyväksymiä valmisteita. Painekyllästetyn puun elinikä on 3-5 kertaa pidempi verrattuna käsittelemättömään puuhun. Kestopuisen terassin käyttöikä on noin 20–25 vuotta, säärasituksesta ja huoltotoimenpiteistä riippuen.

 

Kestopuista terassilautaa on saatavilla sileänä tai uritettuna. Säänkestävyyden kannalta ei ole merkittävää eroa onko terassi tehty uritetusta vai sileästä laudasta, ero tulee lähinnä terassin ulkonäössä. Uritettu terassilauta on myös tietyissä olosuhteissa pitävämpi jalan alla.

Kestopuinen terassi ei lahoa vaikka sille ei tehtäisi huoltotoimenpiteitä. Terassi pysyy kuitenkin paremman näköisenä mikäli terassin kansilaudoitus puhdistetaan ja pestään aika ajoin sekä käsitellään puunsuoja-aineella. Pintakäsittely helpottaa myös terassin puhtaanapitämistä sekä estää terassilautojen halkeilua.

 

 

28x145mm uritettu, ruskea kestopuinen terassilauta

28x145mm sileä, ruskea kestopuinen terassilauta

Lehtikuusiterassi – ympäristötietoisen ekologinen valinta

Lehtikuusi on luonnon omaa kestopuuta. Lehtikuusi on käsittelemättönä luonnontuotteena ekologinen valinta. Lehtikuusta on saatavilla sekä kotimaassa viljeltynä että siperiasta tuotuna luonnonpuuna. Molempien lehtikuusilajien tiheys on sama, noin 500kg/m3.

Lehtikuusi kestää biologisen koostumuksensa vuoksi hyvin säävaihteluita käsittelemättömänä. Sydänpuun sisältämien uuteaineiden määrä ja laatu tekevät siitä lahonkestävää.

Lehtikuusiterassi ei tarvitse pintakäsittelyä, koska se kestää lahoamatta noin 20-30 vuotta, riippuen olosuhteista. Käsittelemättömänä lehtikuusiterassi harmaantuu auringon UV-säteilyn johdosta kauniin harmaaksi noin 2-3 vuoden kuluessa. Jos puun harmaantumista halutaan hidastaa, tulee terassi käsitellä terassiöljyllä tai puunsuoja-aineella.

Koska lehtikuusi on kosteudeltaan paljon kuivempaa kuin kestopuu, se tulee turpoamaan asentamisen jälkeen sen altistuessa kosteudelle ja vesisateelle. Tämän vuoksi lehtikuusiterassien kansilaudoitus on asennettu 7-8mm asennusraolla, ulko-olosuhteissa asennusrako pienenee kosteuden vaikutuksesta.

Saitko tästä artikkelista ajatuksen millainen terassi sinulle sopisi? Klikkaa tästä verkkokauppaan!

terassi lehtikuusesta

Lehtikuusiterassi juuri valmistettuna. Lehtikuusen väri on hyvin vaalea, puun syyt tulevat kauniisti esille.

Ollessaan sääolosuhteiden ja auringon UV-säteilyn armolla, lehtikuusen ulkonäkö muuttuu kelomaisen harmaaksi.