Kestopuu terassi

Kestopuu terassimateriaalina

Kestopuu eli painekyllästetty puu on erittäin suosittu materiaali terassien rakentamisessa kestävyytensä ja pitkäikäisyytensä vuoksi. Kestopuu käsitellään painekyllästysmenetelmällä, jossa puuhun imeytetään myrkyttömiä suolaliuoksia, jotta puu kestää paremmin kosteutta, lahottajasieniä ja hyönteisiä. Kestopuun käyttö terassin rakentamisessa onkin erinomainen valinta, sillä se vaatii vähemmän huoltoa ja kestää pidempään kuin tavallinen puu. Tämä on myös ympäristöystävällinen valinta sen vuoksi, ettei terassia tarvitse uusia niin usein.

Vaikka kestopuun painekyllästys auttaa suojaamaan sitä, on tärkeää käyttää lisäsuojaa, kuten suoja-aineita, pitämään se kunnossa. Puunsuoja-aineet auttavat suojaamaan puuta kosteudelta, UV-säteiltä ja muilta ulkoisilta tekijöiltä, jotka voivat vahingoittaa sitä ajan myötä. Puunsuoja-aineita on saatavana eri muodoissa, ja niitä voi helposti levittää vaikkapa pensselillä.

Kyllästeaineiden käyttö kestopuussa

Kestopuu on puutavaraa, tyypillisesti mäntyä, joka on käsitelty kemikaaleilla pidentääkseen sen elinikää. Tyypillisesti puu käsitellään painekyllästysmenetelmällä, jossa puu upotetaan kemikaaliliuokseen, jolloin kyllästeaine tunkeutuu puun soluihin. Tämä prosessi auttaa suojaamaan puuta lahoamiselta, hyönteisiltä ja homeelta. Painekyllästetty puu on yleensä vihertävää tai ruskehtavaa.

Kyllästeaineena käytetään yleensä kupariyhdisteitä, kuten kuparisulfaattia, jotka estävät lahottajia ja hyönteisiä. Toinen yleinen kyllästeaine on kromihapponatrium, joka estää kosteutta ja säilyttää puun rakenteen.

Kyllästeaineita voidaan levittää kestopuuhun usealla eri tavalla, kuten upottamalla puu kyllästeaineeseen, ruiskuttamalla tai maalaamalla. Käsitelty puu on sitten kuivattava ennen sen käyttöä.

Kestopuun luokittelu käyttötarkoituksen mukaan

Kestopuun tuotannossa noudatetaan pohjoismaisia NTR-laatukriteereitä. Laatukriteerit edellyttävät, että puunsuoja-aine on tehokas ja turvallinen, pitoisuudeltaan riittävä. Suoja-aineen tulee läpäistä puun laholle altis pintapuukerros. NTR-laatuluokituksen mukaan kestopuu voi olla käyttötarkoituksensa mukaan joko A-luokan tai AB-luokan kestopuuta. Lue tästä lisää NTR-luokittelusta.

A-luokan kestopuu

A-luokan kestopuu on suunniteltu käytettäväksi sellaisissa kohteissa, joissa on vaativat olosuhteet, kuten maan alla tai vedessä. A-luokan kestopuun käyttö on yleistä esimerkiksi rakennuksissa, jotka on maan alla, kuten kellarit ja kellarihuoneet. Sitä käytetään myös kaiteissa ja terasseissa, jotka ovat suorassa kosketuksessa maan kanssa. A-luokan kestopuuta voidaan käyttää myös uima-altaiden ja muiden vesikohteiden ympärillä, kuten vaikkapa laitureissa.

AB-luokan kestopuu

AB-luokan kestopuu on suunniteltu käytettäväksi kohteissa, joissa on kosteutta ja jossa puu on suojattu suoralta auringonvalolta. AB-luokan kestopuu on käsitelty samoilla kemikaaleilla kuin A-luokan kestopuu, mutta se on käsitelty vähemmän intensiivisesti.

AB-luokan kestopuuta käytetään yleisesti terassien kansilaudoituksessa ja aidoissa. Se sopii myös hyvin portaiden, kaiteiden ja muiden rakenteiden rakentamiseen, joissa on kosteutta.

Kestopuu terassi patio modern valmisterassi

Kestopuussa käytettyjen kyllästeaineiden turvallisuus

Monet ihmiset ovat huolissaan siitä, ovatko kestopuun kyllästeaineet turvallisia ympäristölle ja ihmisille. Kupariyhdisteiden käyttö kestopuun kyllästeaineena on turvallista, sillä kupari on luonnollinen alkuaine, joka esiintyy maaperässä ja vedessä. Kupari on myös myrkytön ihmisille ja eläimille, jos sitä käytetään asianmukaisesti.

Kuitenkin, jos kuparia kertyy ympäristöön liikaa, se voi aiheuttaa haittaa eläimille ja kasveille. Kupariyhdisteiden käyttöä kestopuussa onkin rajoitettu, ja kyllästeaineiden määrä on säädelty tiukasti. Lisäksi käsitellyn puun on oltava kuivaa ennen sen käyttöä, jotta mahdolliset kyllästeaineiden jäämät eivät aiheuta haittaa ympäristölle.

Kupariyhdisteiden lisäksi muita turvallisia kyllästeaineita ovat esimerkiksi boorit ja ammoniumsuolat. Nämä kyllästeaineet eivät ole myrkyllisiä ihmisille tai eläimille, ja ne hajoavat luonnossa nopeasti.

Kestopuu terassin rakentamisessa

Painekyllästetty puu sopii erinomaisesti terassin rakentamiseen monesta syystä. Ensinnäkin, kestopuun käyttö terassin rakentamisessa on ympäristöystävällinen vaihtoehto, sillä kestopuuta voidaan käyttää uudelleen ja se on myös helposti kierrätettävissä.

Toiseksi, kestopuu kestää hyvin kosteutta ja säätä. Terassilla käytetty puu altistuu jatkuvasti kosteudelle ja UV-säteilylle, mutta kestopuu kestää nämä olosuhteet paremmin kuin tavallinen puu. Kestopuu ei myöskään lahoa yhtä helposti kuin tavallinen puu, joten se kestää pidempään ja vaatii vähemmän huoltoa.

Kolmanneksi, kestopuu on helppoa käsitellä. Sitä voidaan leikata ja työstää helposti tavallisilla työkaluilla, joten sen käyttö terassin rakentamisessa on vaivatonta.

Kestopuun huolto

Vaikka painekyllästetty puu kestää kosteutta ja säätä paremmin kuin tavallinen puu, se vaatii silti jonkin verran huoltoa. Terassin kestopuupinnoite tulee uusia noin viiden vuoden välein, jotta terassi pysyy hyvässä kunnossa. Kestopuu kannattaa myös pitää puhtaana ja kuivana, jotta se kestää paremmin. Lue tästä lisää terassin huoltamisesta.

Terassi pesu ja käsittely