Terassin öljyäminen

Terassin huolto, pesu ja öljyäminen

Terassi joutuu varsin kovalle rasitukselle sääolosuhteiden, kulutuksen ja UV-säteilyn vaikutuksen johdosta. Tämän vuoksi terassin kunnosta tulisi pitää huolta. Terassin pesu pitäisi tehdä aina tarvittaessa, yleensä vuosittain jotta terassin kunto pysyy hyvänä ja ulkoasu siistinä. Terassin öljyäminen olisi hyvä tehdä parin vuoden välein.

Terassin kuntotarkastus

Terassin huolto kannattaa aloittaa kuntotarkastuksella. Kaikki koholle nousseet terassilautojen ruuvit kannattaa ruuvata takaisin oikeaan syvyyteen eli hieman laudan pinnan alapuolelle. Mikäli terassi alkaa olla ikääntynyt, kannattaa myös puuosien kunto tarkastaa. Kaikki huonokuntoiset tai pehmenneet puuosat kannattaa vaihtaa uusiin.

Kun terassi on tarkastettu ja kaikki on kunnossa, on vuorossa terassin pesu ja puhdistus.

 

Terassin pesu ja puhdistus

Puhdista terassi pölystä ja liasta joko harjaamalla tai pesemällä. Kevyt pölykerros lähtee pois harjaamalla. Mikäli terassilla on pinttyneempää likaa, terassin pesu kannattaa tehdä miedolla pesuaineella, kuten mäntysuovalla tai käyttämällä tätä tarkoitusta varten tehtyä terassipesuainetta. Mikäli terassilla on hometta tai muuta kasvustoa, käytä silloin homepesuainetta.

Levitä pesuaine huolellisesti harjalla terassin pintaan huolellisesti siten, että jokainen terassilauta tulee käsiteltyä. Anna pesuaineen vaikuttaa hetken aikaa mutta älä kuitenkaan anna pesuaineliuoksen kuivua terassin pintaan. Mikäli sinulla on pestävänä iso terassi, terassin pesu voidaan tehdä myös osissa.

Huuhtele pesuaine ja lika pois joko vesiletkulla tai painepesurilla. Mikäli käytät painepesuria, älä pese terassia liian läheltä tai liian kovalla paineella, ettet vahingoita terassilaudan pintaa.

Anna terassin kuivua 1-3 poutapäivän ajan ennen pintakäsittelyn aloittamista.

 

Terassin pesu painepesurilla

Terassin öljyäminen ja pintakäsittely

Painekyllästetty kestopuu kestää ulkona ilman pintakäsittelyä mutta tällä on vaikutusta terassilaudoituksen ulkonäköön. Puun pinta harmaantuu tällöin UV-säteilyn vaikutuksesta, vuosien saatossa terassilaudan pinta voi alkaa myös nukkaantumaan tai mustumaan.

Lehtikuusiterassia ei tarvitse käsitellä koska se kestää luonnollisten lahonkesto-ominaisuuksiensa vuoksi lahoamatta noin 20-30 vuotta. Lehtikuusiterassin pinta harmaantuu sääolosuhteiden ja UV-säteilyn vaikutuksesta kelonharmaaksi noin 2-3 vuoden kuluttua asennuksesta. Jos lehtikuusiterassin harmaantumista halutaan hidastaa, voidaan se käsitellä värittömällä terassiöljyllä tai kuultavalla puunsuoja-aineella. Lehtikuusi on tiheää, joten tämän vuoksi terassiöljy tai puunsuoja-aine imeytyy siihen hitaammin kuin esimerkiksi kuivaan kestopuuterassiin.

Milloin terassin öljyäminen kannattaa tehdä?

 Terassin tulee olla täysin kuiva ennen pintakäsittelyn aloittamista. Kestopuista terassia ei yleensä kannata käsitellä samana kesänä kuin se on asennettu, koska kyllästysprosessin vuoksi puu on yleensä varsin kosteaa ja sen kuivuminen vie kauan aikaa. Aikaisin järkevä ajankohta kestopuuterassin pintakäsittelylle onkin yleensä asennusta seuraavana kesänä, joskus jopa myöhemmin.

Pintakäsittelyä varten ulkoilman lämpötilan tulisi olla riittävän korkea, jotta käytettävä aine kuivuu. Lämpötilan tulisi olla koko vuorokauden ajan vähintään +5°C, myös yöllä. Säätilan tulisi olla myös poutainen, eikä pintakäsittelyä myöskään kannata tehdä voimakkaimpaan siitepölyaikaan.

 

Terassin öljyämisessä käytettävät käsittelyaineet ja työvälineet

Kestopuuterassi voidaan käsitellä joko värittömällä tai sävytetyllä puuöljyllä, tai kuultavalla puunsuoja-aineella. Mikäli haluat säilyttää ruskean kestopuun ominaisvärin, kannattaa käyttää ruskeaksi sävytettyä puuöljyä tai puunsuoja-ainetta. Mikäli terassin alkuperäinen väri on voimakkaasti haalentunut, voit myös käsitellä terassin muullakin kuin alkuperäisestä väristä poikkeavalla sävyllä, kuten vaikkapa harmaalla tai mustalla. Kannattaa kuitenkin huomioida, että tumma tai mustaksi käsitelty terassi saattaa kuumeta auringonpaistessa voimakkaastikin.

Terassin pintakäsittely kannattaa tehdä puun syiden mukaisesti, 2-3 lautaa kerrallaan. Käsittelyainetta kannattaa käyttää kohtuudella siten, että puu imee kaiken aineen kuivaessaan. Terassiöljyn tai puunsuoja-aineen voit levittää siveltimellä, sienellä tai matalapaineruiskulla.

Terassin käsittely kannattaa tehdä jatkossa samalla käsittelyaineella.

Jäikö jokin seikka askarruttamaan? Ota yhteyttä meihin!

Muistilista terassin kunnossapitoon, puhdistukseen ja pintakäsittelyyn

 

  • Tarkasta terassin kunto ennen pintakäsittelyä. Ruuvaa ylösnousseet ruuvit takaisin oikeaan syvyyteen.
  • Käsiteltävän pinnan tulee olla ehdottomasti kuiva. Älä käsittele kestopuuterassia samana vuonna kuin se on asennettu.
  • Puhdista ja pese terassi huolellisesti ennen pintakäsittelyä. Anna kuivua parin-kolmen poutapäivän ajan.
  • Huolehdi että olosuhteet ovat sopivat terassin pintakäsittelyyn. Lämpötilan tulee olla koko vuorokauden (myös yöllä) ajan yli +5°C. Älä tee pintakäsittelyä vesisateella tai vesisateen lähestyessä, huomioi myös siitepölykausi.
  • Valitse sopiva käsittelyaine ja työvälineet. Noudata valmistajan ohjeita.
  • Käsittele 2-3 terassilautaa kerrallaan. Käytä käsittelyainetta kohtuudella siten, että kaikki aine imeytyy puuhun.
  • Seuraa terassin kuntoa vuosittain, toista käsittely aina tarpeen mukaan. Pintakäsittely kannattaa tehdä aina samalla tuotteella.

Linkkejä ja lisätietoa:

Kestopuu.fi